top of page
Project Manager shutterstock_457822690 c

PROJECTLEIDER

Een globale rol waarbij je grote bouwwerven van a tot z in goede banen leidt, iets voor jou?

Technische, commerciële, juridische, financiële, personeels-, veiligheidsaspecten… de lijst is ver van volledig. Eigenlijk word je verantwoordelijk voor zowat alles! Je rapporteert uitsluitend aan de algemene directie, of bij buitengewoon grote ondernemingen aan een directeur of een directeur werken. Binnen jouw takenpakket zal je onder meer:

  • de lastenboeken en plannen analyseren

  • nauw samenwerken met de aankoopdienst (bepalen aankoopbeleid, selecteren onderaannemers, opvolgen van alle financiële aspecten van het dossier tijdens de werken…)

  • nauwe contacten onderhouden met alle andere afdelingen van jouw onderneming

  • het belangrijkste aanspreekpunt vormen voor de klant-opdrachtgever

  • het werk van de werfleiders controleren en overzien (regelmatige sitebezoeken, opstellen verslagen, beleggen vergaderingen…)

  • waken over het naleven van het contract, met inbegrip van de planning van alle gelijktijdige of opeenvolgende projectfases

  • waken over het naleven van de normen en vereisten inzake veiligheid, kwaliteit, milieu

  • erop toezien dat het project wordt opgeleverd binnen de contractueel afgesproken termijn en binnen het vooropgestelde budget 

Je werkt zowel op de werf als op de zetel van de onderneming: je verdeelt je werktijd tussen het kantoor en tal van verplaatsingen: werfbezoeken, afspraken met klanten, heronderhandelen met leveranciers en onderaannemers…

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er voor jou? 

Je kan steeds grotere en meer complexe projecten opnemen: het managen van een project van 5, 50, 200 miljoen, tot zelfs 2 miljard euro, is een ander paar mouwen en wijst duidelijk op erkenning en een stap hogerop.


In de grote bouwondernemingen kan je ook doorgroeien tot senior projectleider, diensthoofd, maar ook directeur of directeur werken (die alle projecten superviseert), COO (Chief Operations Officer) en op termijn zelfs … algemeen directeur!

  • In het hoger onderwijs van het korte type (3 jaar), zijn de klassieke richtingen professionele bachelor in de bouw of via sociale promotie (in 3 tot 4 jaar – met een aangepast uurrooster) professionele bachelor in de bouw – richting gebouwen of burgerlijke bouwkunde.

  • Via 2 bijkomende studiejaren een van de vier beschikbare masteropleidingen aan de hogescholen of universiteiten: gespecialiseerd sitemanagement in de (duurzame) bouw, burgerlijk ingenieur bouwkunde, industriële ingenieurswetenschappen — richting bouw of landmeter

Welke studies leiden naar deze job? 

Ontdek de getuigenis van Niels, gespecialiseerde projectleider in burgerlijke bouwkunde: “Vrijheid, verantwoordelijkheden, vertrouwen, steun… dit is meer dan ik hoopte!”

bottom of page