meta name="facebook-domain-verification" content="x8f56bbxlrwy77db3y6syga4s87dms"
top of page
Planificateur-AdobeStock_337595725.jpg

PLANNING

MANAGER

Heb je graag dat alles feilloos en zoals gepland verloopt? Heb je een hekel aan onvoorziene omstandigheden? Ga je grondig en methodisch te werk? Dan is de job van ‘conducteur bouw’ jou op het lijf geschreven. Zo kan je alles plannen vanaf de voorbereidingsfase van een werf.

Jouw tussenkomst is essentieel bij elke stap van het project: in nauwe samenwerking met de werfleider sta je in voor de administratieve en juridische voorbereiding, stel je de verschillende plannings en tijdschema’s op voor alle betrokken vakgebieden en actoren, kijk je toe op het naleven van die plannings, stuur je bij wanneer er ondanks alles iets onverwachts gebeurt… Jij staat in voor de organisatie, de taakverdeling en het feilloos opvolgen van de fases. Dankzij jouw inbreng verzeker je het optimaal inzetten van de beschikbare tijd en middelen om zo de vooropgestelde termijnen na te komen.   

Wat zijn jouw voornaamste verantwoordelijkheden?

 • In de administratieve en juridische voorbereidingsfase dien je de vergunningsaanvragen in en volg je dit op. Je overlegt met de verzekeringsmaatschappijen en de banken, de gemeentebesturen, de brandweerdiensten…

 • In de hoofdfase van de planning werk je een uitvoeringsplan en een algemene planning uit, daarna de meer gedetailleerde planning met betrekking tot het personeel, de materialen, de onderaannemers, de aankopen, de inrichting van de werf. Dit alles doe je vanzelfsprekend in samenwerking met de opmeters, de projectleiders, de verantwoordelijken voor de veiligheid…

 • In de bouwfase kijk je toe op het naleven van alle termijnen en deadlines. Je past de plannings ook aan in functie van onvoorziene gebeurtenissen (technische problemen, laattijdige leveringen enz).  

Er wordt van jou verwacht dat je: 

 • de planningsmethodes en -software beheerst   

 • de technische bouwprocessen kent, lastenboeken en plannen kunt analyseren…

 • op de hoogte bent van de procedures bij de bevoegde overheden

 • de normen (vooral inzake veiligheid) kent

 • thuis bent in de verzekeringsmarkt

 • beschikt over commerciële feeling en onderhandelingstalent  

Je werkt hoofdzakelijk op kantoor en staat in contact met een hele resem interne (de projectleider die jouw directe chef is, de opmeter, de werfleider, de aankoper, de veiligheidscoördinator, de calculator…) maar ook externe gesprekspartners (besturen, verzekeraars, onderaannemers, brandweer enz)

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er voor jou? 

Naargelang jouw competenties en de grootte van de onderneming  kan je doorgroeien tot (senior) werfleider of (senior) projectleider. In die laatste functie hou je toezicht op de conducteurs.

 • In het hoger onderwijs van het korte type (3 jaar) een professionele bachelor in de bouw;

 • Via sociale promotie (in 3 tot 4 jaar – met een aangepast uurrooster dag- of avondonderwijs) professionele bachelor in de bouw – richting gebouwen of burgerlijke bouwkunde

 • Via 2 bijkomende studiejaren kan je een masteropleiding gespecialiseerd sitemanagement in de (duurzame) bouw volgen aan de hogescholen

Welke studies leiden naar deze job? 

Op de website ‘Onderwijskiezer’ vind je meer over dit beroep en welke studies en opleidingen een goede voorbereiding vormen. 

Lees de getuigenis van Céline, werkvoorbereidster bij Jan De Nul: "Elke dag zie ik een ontwerp meer realiteit worden: wauw!"

bottom of page