meta name="facebook-domain-verification" content="x8f56bbxlrwy77db3y6syga4s87dms"
top of page
Conducteur-AdobeStock_63594044.jpg

BESTUURDER VAN WERFMACHINES

Hou je van mechaniek en wil je deel uitmaken van de happy few die machines bedienen, die veel innovatiever zijn dan luxebolides? Dan is het beroep van bestuurder van werfmachines wellicht iets voor jou!

Je bent namelijk veel meer dan een ‘chauffeur’: bulldozers, laders, hydraulische graafmachines, trilstampers, dumpers, kranen, egaliseermachines, walsen, schuivers, verdichters… ken je ze allemaal, zelfs op het zicht? Stuk voor stuk machines die ‘bergen verzetten’ en die je heel nauwkeurig aanstuurt. Je zal ze natuurlijk niet allemaal besturen, wellicht zal je je kunnen toeleggen op enkele machines.

In jouw job zal je onder meer:

  • bulldozers besturen om te graven, op te hogen of gleuven te stutten, zodat ze niet instorten

  • laders en hydraulische graafmachines besturen om greppels, afvoeren en andere leidingen te plaatsen  

  • materialen transporteren en verspreiden, terreinen egaliseren en aanstampen  

  • de machines (vooral de dieselmotoren) onderhouden of waken over de nodige onderhoudsbeurten, nazichten en herstellingen  

Er wordt van jou verwacht dat je: 

  • de technieken voor het besturen, gebruiken en transporteren van de machines die men jou toevertrouwt onder de knie hebt

  • kennis hebt van dieselmotoren, van hydraulische, pneumatische en elektrische systemen, en van bouwmachines in het algemeen

  • je kan aanpassen aan nieuwe technologie, want de werfmachines veranderen en verbeteren onafgebroken   

  • grondig en nauwkeurig kan werken en de richtlijnen voor veiligheid, hygiëne en milieu naleeft  

Je werkt hoofdzakelijk op de werf, vooral in de opstartfase van de projecten.  

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er voor jou?  

Jouw werk maakt deel uit van een geheel, namelijk de werf met de talloze teams en vakgebieden die je er ontmoet en met wie je moet samenwerken en vaak ook nadenken om problemen op te lossen. Zo ontdek je misschien een ander vak dat jou aanspreekt en dat je kan leren uitoefenen.


Project na project leer je bij en je kan ook bijkomende studies (met aangepast uurrooster) volgen en zo misschien doorgroeien tot gespecialiseerde bouwvakker.   

  • In de derde graad (5de en 6de jaar) van het beroepsonderwijs kies je voor de richting bestuurder van bouwplaatsmachines  

  • Koos je een andere richting of maakte je de middelbare school niet af en ben je werkzoekende, dan kan je een VDAB-opleiding volgen.  

Welke studies leiden naar deze job? 

Op de website ‘Onderwijskiezer’ vind je meer over dit beroep en welke studies en opleidingen een goede voorbereiding vormen. 

bottom of page