top of page
Chef-de-chantier-AdobeStock_268392407.jp

WERFLEIDER

De uitvoering van de dagelijkse werken op de werf leiden en managen, van de opstart tot de afwerking, oplossingen vinden voor elk probleem… een levensbelangrijk beroep voor het goede verloop van een project!  

Jouw eerste taak bestaat uit het verwerken van het volledige technische dossier, het lastenboek en de plannen. Daarom woon je verschillende voorbereidende vergaderingen bij met de projectleider en andere betrokken spelers, zoals de opmeter, de verantwoordelijke voor de planning, vertegenwoordigers van studie- en architectenbureaus, en vanzelfsprekend soms ook de bouwheer.

Zodra de ‘Go!’ weerklinkt, ben jij dag na dag de dirigent van het project.
Zo zal je:

  • de planning voortdurend in het oog houden en waar nodig bijsturen

  • de bevoorrading, opslag en het gebruik van materialen opvolgen

  • het werk verdelen onder interne teams en onderaannemers – alle betrokkenen in elke uitvoeringsfase coördineren, superviseren en motiveren

  • waken over het respecteren van de contractvoorwaarden, de kwaliteit en de veiligheid van elk werfaspect  

  • rapporteren aan de projectleider, problemen aankaarten en oplossen, je aanpassen aan wisselende omstandigheden

Je werkt hoofdzakelijk op de werf, met af en toe bezoeken aan de zetel van de onderneming om te werken aan dossiers, informaticatools te gebruiken (zoals 3D-modellen) en vooruitgangsvergaderingen te beleggen met verschillende stakeholders.

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er voor jou? 
Men vertrouwt je steeds grotere, meer complexe of gespecialiseerde werven toe. Vervolgens kan je het schoppen tot projectleider of een technisch-commerciële functie opnemen, waarbij je vaardigheden voor effectief projectmanagement koppelt aan het uitbouwen van handelsrelaties met huidige en toekomstige klanten.

Je kan diverse paden volgen tot deze job:

  • Je kan vanaf de derde graad in het middelbaar onderwijs kiezen voor de richting technicus in de bouw en openbare werken (2 jaar) of technicus werftoezicht (extra 7de jaar).

  • In het hoger onderwijs van het korte type (3 jaar), zijn de klassieke richtingen professionele bachelor in de bouw of via sociale promotie (in 3 tot 4 jaar – met een aangepast uurrooster) een bachelor in de bouw of burgerlijke bouwkunde.

  • Via 2 bijkomende studiejaren kan je verschillende masterdiploma’s behalen: gespecialiseerd sitemanagement in de (duurzame) bouw, burgerlijk ingenieur bouwkunde, industriële ingenieurswetenschappen - richting bouw of landmeter

Welke studies leiden naar deze job? 
 

Op de website ‘Onderwijskiezer’ vind je meer over dit beroep en welke studies en opleidingen een goede voorbereiding vormen.   

Bekijk ook eens de getuigenissen van Dries et Peter of die van Christian, die binnenstapte als tegelzetter en het 7 jaar later al schopte tot werfleider: “Beginnen vanaf nul en alles overzien zodra een gebouw oprijst uit de grond tot het wordt opgeleverd. Mijn beroep is afwisselend en bevredigend!”   

bottom of page