meta name="facebook-domain-verification" content="x8f56bbxlrwy77db3y6syga4s87dms"
top of page

CFE Contracting legt 100% circulaire eerste steen

Het Marie-Elisabeth Belpairegebouw wordt het allereerste circulaire kantoorgebouw van België. Logisch dus dat bouwpartner CFE Contracting opteerde voor een eerste steen uit 100% circulair beton.


Het Belpairegebouw maakt deel uit van het ZIN-project, dat door zijn omvang en ligging in hartje Brussel bijzondere logistieke uitdagingen stelt. Tegen deze achtergrond verloopt zoveel mogelijk transport via het water en beperkt het gebruik van een tussenstockagezone het fileleed en de buurthinder.


CFE Contracting maakt voor het Belpairegebouw maximaal gebruik van de materialen van de vroegere WTC 1 en WTC 2-torens: 95% wordt behouden, hergebruikt of gerecycleerd. Verder zijn meer dan 30 nieuwe materiaal­types circulair gecertificeerd.


Op 7 oktober 2021 kwam de Vlaamse minister-president Jan Jambon de symbolische eerste steen leggen. Een steen van formaat, want het gaat om een schuine kolom, vervaardigd uit 100% circulair beton. Vier dergelijke kolommen zullen de 4 verdiepingen overbruggen. De eerste kolom weegt 6,5 ton, het zwaarste element 14 ton. We kunnen hier gewag maken van een heus technisch huzarenstuk.


CFE Contracting ziet voor zichtzelf een pioniersrol weggelegd bij dit referentieproject. De onderneming kiest resoluut voor duurzame innovatieve bouwmethodes en hoopt andere actoren in de bouw te overtuigen om de weg van de circulaire economie te kiezen.

bottom of page