JAN

Innovation Manager

BAM Belgium

De grote bouwondernemingen werven mijn toekomstige collega’s aan en dit zijn hun vacatures.​

Ik ben verantwoordelijk voor de innovatieprogramma’s binnen BAM Belgium. Het doel hiervan is bij te dragen aan een duurzame toekomst voor het bedrijf en het vergroten van onze klant- en medewerkerstevredenheid. Het programma Future Forward richt zich op het aanboren van nieuwe markten. En met ons Lean- en Data-programma willen we de juiste dingen steeds beter doen.

 

Het Lean-programma heeft inmiddels diverse managers en projectteams opgeleid. Deze manier van continu verbeteren willen we verder verspreiden en we evalueren ook nieuwe organisatie- en samenwerkingsvormen.

 

Trots ben ik op een concreet resultaat vanuit het Data-programma. We hebben we een ‘data warehouse’ gebouwd waarin onze beschikbare data op een slimme wijze ontsloten wordt. Via een app hebben we real time inzicht in management- en project indicatoren zonder handmatige interventie.

 

Vanuit onze Future Forward organisatie inspireerden we reeds vele collega’s en sloegen we erin honderden vernieuwende ideeën te verzamelen. Met onze “Innovation Board” selecteren we de meest kansrijke ideeën en prioriteren we ze in hun verdere uitwerking. Hiervoor zetten we “sprint teams” op die het idee – al dan niet in partnership met andere bedrijven – uitwerken tot een prototype, dat we vervolgens valideren in de markt. Een mooi voorbeeld is onze AllRide mobiliteitsoplossing waarbij we pendelaars digitaal coachen in hun transitie naar een duurzame mobiliteit, tegelijkertijd verzamelen we slimme inzichten ivm verkeerstromen én hebben we de ambitie om die pendelaar digitaal te connecteren met de infrastructuur. Zo bouwen we bvb met onze bijdrage aan de “sociale energiesprong” mee een totaal concept voor energie neutrale renovaties van sociale woningen.

 

We hebben laten zien in korte tijd direct toepasbare innovatie te kunnen ontwikkelen. Hierin kunnen we steeds sneller en beter worden, want onze mensen weten van aanpakken. Het is mijn persoonlijke ambitie om ons potentieel nog meer te benutten voor nieuwe innovatieve en rendabele oplossingen voor cruciale maatschappelijke thema’s als circulariteit, mobiliteit en energie.