News 23 003 (2).jpg

Nieuwe kantoren voor bouwonderneming Wyckaert: ‘Een nóg duurzamer gebouw? Kan niet!’  

De nieuwe hoofdzetel van Wyckaert in Gent is een NZEB (Nearly Zero-Energy Building), dus zo goed als energieneutraal, en dat ondanks 4.500 m2 aan werkplaatsen en 2.500 m2 aan kantoorruimte, verspreid over 4 verdiepingen.

Het gebouw ligt aan de Ottergemsesteenweg, is zichtbaar vanaf de E17 en werd ontworpen door Architecten Achtergael. De onderneming verwezenlijkt dit huzarenstukje dankzij een combinatie van:

  • geothermie voor de verwarming en koeling: 20 boringen tot 100 meter diepte!

  • zonnepanelen en groendaken

  • een gesofisticeerd systeem voor waterrecuperatie  

  • … en natuurlijk hoogtechnologische isolatiematerialen van fundering tot dak

 

Vanzelfsprekend voorziet men snelle laadpalen voor elektrische voertuigen in voldoende grote aantallen om op termijn het volledige wagenpark elektrisch aan te drijven.

Maar wat de leek vooral opvalt zijn niet zozeer die haast onzichtbare innovaties, maar wel de schitterende gevel in beton, volledig bekleed met artisanale keramiek. Het resultaat? Een prachtig visueel effect met bijzonder aangename lichteffecten… En daar blijft het niet bij!

De bekleding is namelijk minstens zo duurzaam als het gebouw zelf: ze bestaat uit gebakken klei met een geglazuurde toplaag die niet verslijt of barst…. Ze zal blijven meegaan.

De medewerkers zijn enthousiast over de moderniteit, de helderheid en het comfort van de binnenruimten, die samen een gevoel van welzijn uitstralen.

Kortom, een heuse parel en een visitekaartje voor de onderneming in het bijzonder, en voor de Stad Gent in het algemeen.