News 17 CFE -Le conteneur solar-containe

Een briljant idee: de zonnecontainer

Enkele maanden geleden lanceerde het management van CFE een uitdaging om het comfort en de energie-efficiëntie van de werfcontainers te verbeteren. Het initiatief leverde een heleboel ideeën op, zoals het gebruik van zonnepanelen op containers, de recuperatie van regenwater en de installatie van grote ramen.

Benelmat richt zich op de ontwikkeling van zonnepanelen om op de bouwplaats elektriciteit te produceren. Het mobiele systeem is ontworpen om op het dak van een container te worden geïnstalleerd. “Een container is een ideale drager, niet alleen om de panelen tegen mogelijke schade te beschermen, maar ook om de ruimte optimaal te benutten”, zegt Alexis de Hertogh, QSE-manager en beheerder van de 600 werfcontainers van Benelmat. Na vijf maanden tests in het depot werd de zonnecontainer op de bouwplaats van Infrabel in Molenbeek geïnstalleerd. “De feedback is hoogst positief. In de eerste maand heeft het systeem 10 kWh per dag geproduceerd. Daarna hebben we de oriëntatie aangepast om het rendement te verhogen. Dankzij deze hernieuwbare energie kunnen we de elektriciteitsfactuur en het verbruik van de stroomgenerator verlagen.”


EEN AUTONOME ZONNECONTAINER
Benelmat heeft het systeem in dezelfde geest aangepast voor een kleine magazijncontainer. Hier is het de bedoeling om dankzij batterijen die met zonne-energie worden opgeladen de energievoorziening van de container volledig autonoom te maken. Dat betekent dat hij niet op het elektriciteitsnet moet worden aangesloten. “Dit is bijvoorbeeld een interessant systeem voor een bouwplaats die net van start gaat en nog geen elektriciteitsvoorziening heeft of voor installaties op het einde van de bouw, waarvoor we niet langer over lange afstanden kabels moeten leggen.”

 

De voordelen zijn talrijk: autonomie, lagere directe kosten (elektriciteit/stookolie) en lagere indirecte kosten (een kleinere stroomgenerator, minder elektrische kasten om te huren), een beperking van onze ecologische voetafdruk (wat enkele punten oplevert voor de BREEAM-certificering), merkimago...