News 11_Besix enfant 2 AdobeStock_140020

Bruggen slaan voor kwetsbare kinderen naar arbeidswereld

Acht educatieve projecten ontvangen steun van BESIX Foundation, samen goed voor 50.000 euro.

Door leerlingen van 8 tot 14 jaar uit kwetsbare gezinnen te laten kennismaken met gepassioneerde professionals, kan je bij hen de zin opwekken om hun eigen mogelijkheden en roeping te vinden. Dat is de overtuiging van de acht projecten die werden geselecteerd in het kader van de oproep ‘Zaaien voor de toekomst’ van BESIX Foundation, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. Ze worden in het komende schooljaar uitgevoerd.

Een chemie- of bouwworkshop, een talentenweekend, een dagje meelopen in het zorgbedrijf. Allemaal manieren om jongeren van 8 tot 14 jaar uit kwetsbare gezinnen kansen te geven om hun eigen potentieel, roeping en passie te ontdekken. En vooral om hen, in weerwil van hun moeilijke situatie, ervan te overtuigen dat ook zij een mooi beroep kunnen uitoefenen. De geselecteerde initiatieven, die kwetsbare jongeren in contact brengen met mensen die vol passie hun beroep uitoefenen, krijgen samen 50.000 euro aan steun van BESIX Foundation.

Zaaien voor de toekomst

Ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan lanceerde BESIX Foundation in maart ‘Zaaien voor de toekomt’, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. Deze oproep sluit nauw aan bij KiddyBuild, een initiatief om leerlingen van het 5e en 6e leerjaar een dag op een werf te laten doorbrengen, waar ze kennismaken met de beroepen in de bouw.

“BESIX Foundation koos ervoor buitenschoolse activiteiten te ondersteunen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen, en dan vooral projecten die de brug slaan tussen deze kinderen en de bedrijfswereld. Met ‘Zaaien voor de toekmst’ willen we een duwtje in de rug geven aan scholen en organisaties die kinderen een bredere kijk willen geven op de arbeidswereld, maar die daarvoor de middelen missen”, zegt Frédéric de Schrevel, voorzitter van BESIX Foundation.

Hieronder vindt u een korte beschrijving van de Nederlandstalige projecten.

  • In Antwerpen organiseert AP Hogeschool een reeks van Studio T-workshops (chemie, bouw, programmeren…) met voorstelling van de beroepen en aansluitend praktische opdrachten, voornamelijk gericht op kinderen uit kansengroepen.

  • In Beringen laat de Brede School De Terrilling kinderen en tieners nadenken over hun toekomst in een naschoolse lessenreeks en talentweekend. Daarbij wordt samengewerkt met Beringenaren die als rolmodel vertellen over hun job.

  • In Heverlee werken leerlingen tijdens de Vlajo Talentenstage samen met een bedrijf uit de zorgsector, waar ze ook een halve dag gaan meewerken, bijgestaan door een ‘droomcoach’.

  • In 11 scholen waar dove kinderen schoollopen, verspreid over heel België (Antwerpen, Brugge, Gent, Brussel, Luik, Ghlin), organiseert de vzw SUJE een kennismakingsdag met dove mensen die in verschillende sectoren werken en gepassioneerd zijn door hun jobs. Met getuigenissen, demo's en gesprekken in gebarentaal krijgen de dove leerlingen de boodschap dat hun beperking geen belemmering hoeft te zijn om hun roeping te volgen.

 

De volledige lijst van de projecten die werden geselecteerd, kan u hier terugvinden.