News_10_JDN_parc_éoliennes_offshore.jpg

Het grootste offshore windturbinepark ter wereld rekent op een van onze ondernemingen

Dogger Bank Wind Farms is blij dat Jan De Nul’s Voltaire zal instaan voor de uitvoering van het project. De Voltaire, het nieuwe offshore jack-up installatieschip van Jan De Nul Group met een hefvermogen van meer dan 3.000 ton en hoger dan de Eiffeltoren, is het grootste in zijn soort. De Voltaire zal de grootste offshore windturbines, de GE’s Haliade-X, voor de Dogger Bank-windturbineparken transporteren en installeren. Dogger Bank, dat op zo’n 130 km voor de kust van Yorkshire ligt, zal jaarlijks voldoende energie genereren voor 4,5 miljoen gezinnen – ongeveer 5% van de elektriciteitsbehoeften van het Verenigd Koninkrijk.

Het eerste contract voor de Voltaire zal in 2022 in de vaart komen. Het schip, genoemd naar de Europese verlichtingsfilosoof, wordt uitgerust met een uiterst geavanceerd filtersysteem voor uitlaatgassen bestaande uit een selectief katalytisch reductiesysteem (SCR) en een dieselpartikelfilter (DPF), en zal daarmee het eerste offshore installatieschip met extreem lage emissies zijn.

Philippe Hutse, Offshore Director bij Jan De Nul Group: “We zijn zeer tevreden dat we de nieuwste generatie windturbines voor het Dogger Bank-park mogen transporteren en installeren. De omvang van dit reusachtige project past perfect bij de capaciteiten van onze Voltaire. Het geeft aan dat een nieuw tijdperk in de bouw van offshore windturbineparken aanbreekt. We zijn trots dat we samen het voortouw mogen nemen en deel mogen uitmaken van het baanbrekende Dogger Bank.”

Paul Cooley, Directeur Investeringsprojecten bij SSE Renewables: “Dogger Bank is een toonaangevend project voor de sector en we zijn, samen met onze partner Equinor, bijzonder verheugd dat we een ander toonaangevend bedrijf binnen onze sector, Jan De Nul Group, hebben kunnen aantrekken voor de ontwikkeling van het grootste offshore windturbinepark ter wereld."

Het Dogger Bank project heeft via de recentste editie van het Britse subsidieveilingsysteem contracten vastgelegd voor een totale capaciteit van 3.6 GW.

De drie windturbineparken van Dogger Bank Creyke Beck A, Creyke Beck B en Teesside A werden aan ongezien lage prijzen toegewezen. De definitieve investeringsbeslissing voor het project wordt in 2020 verwacht. SSE Renewables zal de ontwikkeling en constructie van de Dogger Bank-windturbineparken opvolgen. Equinor zal de operaties zelf opvolgen.