Image by Iva Rajović

Het beschermen van de bestuivers

Steeds meer ondernemingen dragen bij aan de ontwikkeling van bijenteelt in de stad. Brussel zoemt meer dan ooit!

 

Iedereen weet ondertussen wel dat de klimaatverandering en de intensieve landbouw veel schade toebrengen aan de bijenpopulatie. De helft van de 360 wilde bijensoorten in België staat geboekstaafd als ‘met uitsterven bedreigd’, zo valt te lezen op de website van   Leefmilieu Brussel. De bijen behoren evenwel tot de belangrijkste bestuivers, insecten die helpen bij de voortplanting van bloeiende planten. Het vrijwaren van onze voedselsystemen staat op het spel, want de meeste geteelde soorten zijn afhankelijk van bestuivers. Sommige studies stellen dat België 20 tot 40% meer voedingsproducten zou moeten importeren indien de bijen verdwijnen, met een aanzienlijke economische en ecologische impact.

 

In Brussel heeft de bijenteelt de wind in de zeilen. Brussel Leefmilieu telde bijna 500 bijenkasten in 2018. Sommige ondernemingen dragen hun steentje bij om de bestuivers te beschermen. Zo plaatste CIT Blaton bijvoorbeeld twee bijenkasten op het dak van zijn magazijnen in Sint-Pieters-Leeuw, met de bedoeling de medewerkers tot actieve milieubeschermers te maken. Dat lijkt vrij beperkt, maar Boris Moureau van BeeOdiversity (partner van CIT Blaton bij dit project) nuanceert: “Wij moeten het aantal nieuwe bijenkasten beperken om de negatieve gevolgen voor de wilde insecten te vermijden.” Vergeet niet dat twee kolonies in de zomer zowat 100.000 bijen omvatten, en 50.000 tot 60.000 ‘s winters. Zo’n leger bestuift ongeveer 8 miljard bloemen en produceert gemiddeld 25 kg honing per jaar (CIT Blaton opteert ervoor om zoveel mogelijk honing aan de bijen te laten zodat ze kunnen overleven in de winter).

 

De projecten die BeeOdiversity opstart als partner van ondernemingen of overheden, hebben in de eerste plaats een pedagogisch doel. Soms staat ook het monitoren van de leefomgeving centraal (hoeveelheden vervuilende stoffen en pesticiden, evolutie van de biodiversiteit enz). Dat geldt onder meer voor de bijenkasten op het complex Dockx Brussel in het noorden van de stad.