News 5 Hotel bara-jour.jpg

Een passief-hotel in Brussel

Het energieverbruik is een belangrijke kostenfactor in het hotelwezen. Innovatieve spelers leggen zich daarom toe op de bouw van passiefhotels.  

 

 

De energie-efficiëntie oefent een steeds grotere impact uit op de evolutie van de kosten en de competitiviteit van de hotelsector. De gasten zijn op hun beurt steeds alerter voor de problemen met het leefmilieu, en meer bepaald de opwarming van de aarde. Het fonds voor vastgoedinvesteringen Nelson Group is zich er terdege van bewust dat een duurzaam energiebeheer een aanzienlijk concurrentievoordeel biedt. Net voor de zomer opende de groep zijn tweede low cost passiefhotel in hartje Brussel. De uitbating werd toevertrouwd aan de onderneming Meininger uit Berlijn.

 

Het ‘Meininger Hotel Bruxelles Gare du Midi’ telt 150 kamers en 678 bedden (veel slaapzalen voor jonge reizigers), en een ondergrondse parking voor 162 voertuigen. Het heeft een opmerkelijk lage ecologische voetafdruk, onder meer dankzij een bijna onbestaand energieverbruik. Ondergronds nemen groene wanden de vervuilende stoffen van de auto’s op, er is natuurlijke verluchting & ventilatie en lichtkoepels laten daglicht binnen. Na het Belvue Hotel aan het Kanaal is dit het tweede passiefhotel dat Nelson Group optrekt in het centrum van Brussel.

 

In beide gevallen opteerden de architecten (A2M Architects) ervoor om ‘een hoogstaande hedendaagse architectuur te koppelen aan een aanzienlijke ecologische meerwaarde voor een leefbare wereld’. De onderneming Democo uit Hasselt stond in voor de bouw van het passiefhotel van Nelson Group. Volgens een zeer bekende boekingssite gaat het om de ‘ideale keuze voor wie houdt van wafels, monumenten en bezoeken’. Klopt. Maar de duurzaamheid en de ligging tegenover het grootste station van België vormen wellicht nog betere argumenten…