Bout2Bois: upcycling bij Ferme Nos Pilifs

De verspilling van natuurlijke grondstoffen tegengaan en tegelijk tewerkstelling creëren voor mensen met een beperking: dat is de missie van Bout2Bois.

 

De sector van de sociale economie speelt al vele jaren een belangrijke rol bij het recycleren en opwaarderen van houtafval van particulieren en ondernemingen. De Brusselaars kennen de Ferme Nos Pilifs van de biokruidenierswinkel, de activiteiten rond ecologisch tuinieren, het dierenpark en de verkoop van kerstbomen. Vanuit dezelfde zin voor ecologische verantwoordelijkheid werd er ook een houtatelier opgericht. Het doel? De verspilling van kostbare natuurlijke grondstoffen tegengaan door het herbestemmen van houtafval. Het project heeft tevens een sociale insteek, want het creëert jobs voor mensen met een beperking. De Ferme Nos Pilifs stelt als grote onderneming voor aangepast werk 170 mensen tewerk, waarvan 140 met een beperking.

 

Binnen het Bout2Bois-project krijgt hout afkomstig van de bouwsector waarvan de onderneming Jacques Delens, en van de eigen activiteiten van Nos Pilifs een nieuw leven als meubilair: van plantenbakken tot boomhutten (gemaakt van panlatten) en nestkastjes. Dat noemt men tegenwoordig upcycling: de kunst om materialen die anders vernietigd worden om te vormen tot kwaliteitsproducten. Niets gaat verloren: stukken hout die te klein zijn om te verwerken worden bijvoorbeeld gebruikt als aanmaakhout en verkocht in de tuinwinkel. Het Bout2Bois-project beantwoordt volkomen aan het principe van de kringloopeconomie, die wordt ondersteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.