expo2020-belgium-1-3200-x-1800.jpg

Green Ark: het België van de toekomst toont zich in Dubai

Passief, smart en open: het Belgische paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Dubai zal de bezoekers ongetwijfeld begeesteren.

 

Het Belgische paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Dubai (20 oktober 2020 tot 10 april 2021) werd Green Ark gedoopt. Achter de met planten begroeide gevels en onder de statige bogen van dit gebouw van de hand van Vincent Callebaut Architectures en ASSAR Architects, gaat een pak doordachte technologie schuil. Het werd zo ontworpen, dat het meer energie produceert dan verbruikt en wordt op een natuurlijke manier verlicht en geventileerd. De bedenkers voorzien ook intelligent water- en afvalbeheersystemen, en een structuur die gemakkelijk kan afgebroken en weer opgebouwd worden.

 

Dit internationale visitekaartje weerspiegelt een ‘smart en groen België tegen 2050’ en sluit naadloos aan bij het motto van de Wereldtentoonstelling: Connecting Minds, Creating the Future. Het Belgische paviljoen kwam tot stand dankzij een co-creatieproces van de verschillende partners van de BEMOB-2020 Groep (de ondernemingen BESIX en Vanhout, de twee genoemde architectenbureaus en het Duitse designbureau Krafthaus). Het wil een inspiratiebron vormen voor de steden van morgen.

 

Het organiserende land stelt een bijzonder strakke timing voorop, en dus moet al het timmerwerk aan het Belgische paviljoen klaar zijn tegen het einde van dit jaar. BESIX, dat de bouwwerf aanstuurt, haalde trouwens ook al (in samenwerking met Orascom) het contract voor de bouw van de infrastructuur van de Belgische Expo-site binnen. De teams zullen duidelijk niet stilzitten.

 

Wanneer de Expo 2020 de deuren sluit, zal de site omgevormd worden tot het innovatiedistrict van Dubai, waar technologische ondernemingen en start-ups een rustgevende stedelijke omgeving vinden. Een toekomstige cocon voor onze technologische parels?